Intrebari ?

0729106859

Ce facem cand copilul nu doarme?

Din pacate, multi dintre copiii cu autism sau alte tulburari de dezvoltare, au mari probleme de somn. Adorm greu, au somnul agitat, sau se trezesc cateva ore bune peste noapte. In oricare din variante, pare ca ei au mai putina nevoie de somn decat noi, fiind mai mereu la un nivel ridicat de energie.

Totusi, exista cateva metode si rutine prin care putem sa imbunatatim somnul copiilor, si sa ii ajutam sa se odihneasca cat mai bine, pentru a face fata provocarilor de peste zi.

Ce trebuie sa facem?

  • 𝐑𝐮𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐨𝐦𝐧: Este foarte important sa aveti o rutina linistitoare cu 2-3 ore inainte de somn. Ideal fara ecrane (televizor, tableta), fara jocuri prea energizante, poate o muzica linistitoare. Totodata inainte de somn, este bine sa aveti cat mai putina lumina in casa, eventual doar o lampa de veghe sau lumina rosie, pentru a ajuta la producerea melatoninei.
  • 𝐎 𝐛𝐚𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐝𝐚 cu sare Epsom sau uleiuri esentiale poate sa ajute pentru linistirea copilului, si implicit un somn mai bun.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞𝐧𝐳𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥𝐚: daca este un copil cu multe provocari senzoriale, o rutina senzoriala poate sa ajute. Alegeti activitatile de calmare din dieta senzoriala si aplicati-le pentru a-l auta sa se regleze (compresii, masaj, activitati vestibulare). Toate acestea trebuie discutate inainte si cu terapeutul senzorial.
  • 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐢: pe langa terapia zilnica, copilul ar trebui sa aiba cat mai multa activitate fizica pentru a-si consuma energia. Dupa programul de terapie mergeti in parc, cu bicicleta sau pur si simplu la o plimbare cat mai lunga. Activitatile sportive de tip inot ajuta iar mult.
  • 𝐒𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨𝐧𝐢𝐧𝐚: exista studii care spun ca unii copii cu autism au un deficit de melatonina, astfel incat un supliment de melatonina poate sa ii ajute destul de mult, indeosebi pentru adormire, dar uneori si pentru trezirile de peste noapte. Acest lucru trebuie discutat in prealabil cu medicul psihiatru sau pediatru care il urmareste, si care va stabili si doza optima in functie de particularitatile copilulu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *