Intrebari ?

0729106859

Povestea noastra

Atunci cand un parinte primeste diagnosticul de autism pentru copilul sau, pare ca totul se prabuseste. De ce eu? Unde am gresit? Ce trebuie sa fac?

Cam asa a inceput si povestea noastra.

Si evident ca a inceput ca o avalansa: am alergat la diversi specialisti, psihiatrii si psihologi de top pentru stabilirea diagnosticului. Dupa stabilirea unui posibil diagnostic, a inceput goana gasirii terapiei potrivite, si implicit a unei echipe de terapeuti.


Multe indoieli, incertitudini, teama. Era o calatorie spre necunoscut.

Cu mult efort, rabdare si implicare, am reusit sa facem un plan de actiune si sa construim o echipa minuntata in jurul baietelului nostru. Dar lucrurile s-au schimbat abia atunci cand nu am mai luptat cu diagnosticul de autism, ci l-am acceptat ca parte din viata noastra, mobilizand insa toate resursele astfel incat sa ii oferim sansa sa isi atinga potentialul maxim.

In toata aceasta goana dupa diagnostice, terapii, rezultate, am uitat de multe ori sa vedem baietelul cu suflet frumos si sincer, cu placerile sau nevoile lui, asa cum este el. Am uitat poate sa ne bucuram de multe din momentele frumoase din viata de familie, alergand tot timpul dupa obiective. Sora lui ne-a mai reamintit din cand in cand toate aceste lucruri, privindu-l pur si simplu ca pe fratiorul ei drag, cu preocupari si placeri diverse, chiar daca unele atipice.

In toata aceasta poveste, am realizat ca viata nu e o lupta, si ca trebuie sa ne bucuram de fiecare moment. Fiecare mic pas reprezinta o reusita in aceasta calatorie spre necunoscut. Autismul nu este o condamnare la viata plina de tristete, la fel cum nici o viata fara acest diagnostic nu garanteaza fericirea.

Ce ne dorim?

In primul rand ne dorim sa impartasim din experienta si cunostintele acumulate in acesta perioada si altor parinti pentru a-i ajuta sa castige acel timp, cel mai pretios, in care recuperarea copilului se poate face mult mai usor.

Din pacate, in Romania informatiile in acest domeniu nu sunt structurate eficient. Astfel incat parintii pierd un timp extrem de important pentru a aduna cele mai corecte informatii din diverse canale, mai mult sau mai putin oficiale. Si asta intr-o perioada esentiala pentru recuperarea copilului.

 

Ne dorim sa indrumam parintii copiilor cu autism pentru stabilirea cat mai rapida a unui plan de actiune pentru copilulul lor, sa-i ajutam sa treaca peste socul diagnosticului, sa inteleaga cat de important este sa se mobilizeze rapid, si sa inceapa calatoria. O calatorie dificila, care necesita o buna strategie si multe resurse. Dar in care sunt si multe lucruri de care poti sa te bucuri.