Intrebari ?

0729106859

Autismul si calatoria pe munte

In calatoria noastra de cautare a unui drum mai bun, cele mai bune metode pentru a ne creste si a ne educa copii, pentru a ii integra in societate, si pentru a ne asigura ca sunt fericiti. Insa o data cu diagnosticul de autism al copilului, calatoria devine una spre necunoscut. Inainte sa aiba un copil, multi parinti se gandesc ca totul va fi ca o excursie la mare: placuta si insorita.
Iar in cazul unui copil special, ne trezim cu o alta destinatie: mai exact, trebuie sa escaladam un munte. In aceasta calatorie cu autismul trebuie sa ne adunam toate resursele necesare. De ce? Deoarece trebuie sa ne ajutam copilul sa isi insuseasca abilitatile necesare pentru a isi atinge potentialul maxim.

Ce putem sa facem?

In loc sa cautam cauze si etichetari exacte, cel mai important este sa ne focusam pe interventia potrivita pentru copil, identificand cele mai bune terapii. Cu cat mai repede , cu atat mai bine. Primul pas este confirmarea diagnosticului de catre un medic psihiatru specializat. Totodata acest medic va urmari periodic evolutia copilului si va prescrie medicatie necesara, daca este cazul. Apoi, la fel de importanta, este demararea unui plan de actiune. Iar pentru acest lucru, este necesara identificarea terapiei potrivite pentru copil.
Cel mai cunoscut tip de terapie pentru copiii cu autism este Terapia ABA ( Applied Behavioural Analysis – Analiza Comportamentala Aplicata). Aceasta terapie are la baza invatarea comportamentelor (sociale, motorii si verbale) si foloseste proceduri specifice pentru a duce la schimbarea comportamentului si pentru a ajuta copilul cu autism sa duca o viata cat mai independenta. Totodata exista si alte tipuri de terapii pentru copilul cu autism, cum ar fi: Floortime, Sun-Rise, Mifne etc.

Dupa ce identificam tipul de terapie, va trebui sa construim o echipa in jurul copilului. Ce inseamna asta? Sa avem oameni dedicati care sa aplice terapia, si totodata sa invatam si noi ca parinti cum sa ne comportam cu copilul nostru zi de zi.
Pe langa terapia propriu zisa, care va fi parte principala din programul unui copil cu autism, trebuie sa avem in vedere si alte activitati care pot sa contribuie la dezvoltarea optima, cum ar fi:

  • Logopedie
  • Terapie senzoriala
  •  Activitati fizice de tipul: inot, catarare, terapie cu cai etc.
  • Integrarea sociala in colectivitate: gradinita, scoala, grupuri socializare etc.
  • Orice alte preocupari spre care el pare sa aiba o inclinatie (ex.: muzica, pictura, etc)

Cand vorbim despre recuperarea unui copil cu autism, nu trebuie sa punem accentul pe perspectiva de tipul “totul sau nimic”. E important fiecare progres, si fiecare mic pas reprezinta o reusita in calatoria de “escaladare” a muntelui. Autismul nu este o condamnare la viata plina de tristete, la fel cum nici recuperarea de tip “ totul sau nimic” nu garanteaza fericirea.
In viata trebuie sa facem fata sarcinilor trasate pentru fiecare dintre noi, iar cateodata situatiile in care ne gasim ne cer multe resurse si un plan bun de actiune. Si ce facem atunci? Escaladam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *