Intrebari ?

0729106859

Diagnosticul de autism. Principalele simptome si posibile cauze

Diagnosticul de autism

O data cu diagnosticul de autism, calatoria unui parinte devine una inspre necunoscut.
Un copil este diagnosticat cu autism cand comportamentul acestuia se incadreaza in cateva criterii specifice. Mai exact, copilul cu autismul are deficite majore pe partea de interactiune sociala, comunicare, comportament si interese.

Cateva din semnele timpurii ale tulburarii de spectru autist sunt:

  • Lipsa contactului vizual adecvat
  • Copilul nu raspunde atunci cand este strigat
  • Lipsa atentiei impartasite ( copilul nu arata cu degetul)
  • Lipsa jocului imaginativ spontan si diversificat
  • Intarzierea partiala sau totala a limbajului
  • Miscari stereotipe si repetitive

Aceasta este doar o lista partiala a posibilelor simptome specifice autismului. Diagnosticul se bazeaza exclusiv pe manifestarea unor tipuri specifice de comportament. Iar diagnosticarea si interventia timpurie sunt elemente importante in asigurarea unor rezultate cat mai bune.

Totodata la unii copii cu autism se poate observa o hiperactivitate crescuta. De cele mai multe ori ei alearga de colo-colo fara un sens anume. Putem pune acest lucru pe seama perceptiei lor gravitationale, diferita fata de a noastra.

Multa lume intelege gresit imaginea unui copil cu autism, crezand ca este vorba de un copil interiorizat, care sta intr-un colt si nu face mai nimic, nu interactioneaza cu nimeni. Insa de cele mai multe ori aceasta imagine este complet falsa. Copiii cu autism pot sa fie veseli, simpatici, hiperactivi si par sa isi doreasca interactiunea cu cei din jur, desi comportamentul lor nu exprima acest lucru.

Multi copii cu autism au totodata diverse comorbiditati: tulburare hiperkinetica, dificultati de procesare senzoriala, epilepsie etc. Totodata multe caractesitici specifice autismului se regasesc si in anumite sindroame genetice specifice, cum ar fi X fragil, si pot fi usor confundate. In orice caz, tipurile de interventii terapeutice sunt similare, majoritatea bazandu-se pe manifestarile de comportament specifice.

Care sunt cauzele autismului?

In prezent, nu exista o analiza de sange sau genetica prin care sa poate fi identificata tulburarea de spectru autist. Fara a avea o analiza specifica, cum putem sa stim cu siguranta ca un copil are autism, si in ce zona a spectrului se incadreaza? Nu avem un raspuns clar in momentul de fata.

Dat fiind ca tulburarea de spectru autist este atat de complexa, si nu exista doua persoane autiste la fel, probabil ca exista mai multe cauze posibile. Sau chiar o combinatie de cauze. Oricum, cele mai multe studii sugereaza ca autismul ar avea cauze genetice.

In general, parintii isi pun multe intrebari si depun mult efort pentru a afla motivul pentru care copilul cu autism se comporta intr-un anumit fel. Insa aceasta lupta de aflarea a cauzei exacte poate sa fie de multe ori o pierdere de timp si energie.