Intrebari ?

0729106859

𝐃𝐞𝐦𝐚𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐜ti𝐮𝐧𝐞: primii pasi.

Primii pasi pe care trebuie sa ii faca parintele dupa ce are un diagnostic.

Diagnosticul de autism poate fi coplesitor pentru un parinte. Insa acesta trebuie trebuie sa gaseasca increderea si rabdarea pentru a oferi tot ceea ce este necesar in dezvoltarea copilului, astfel incat acesta sa isi atinga potentialul maxim.

 

In ceea  ce priveste terapia, este foarte important sa construim o echipa in jurul copilului.

Ce inseamna asta? Sa avem oameni dedicati care sa aplice terapia, si totodata sa invatam si noi ca parinti cum sa ne comportam cu copilul nostru zi de zi.

 

Care sunt pasii necesari in ceea ce priveste terapia?

  1. Părintele va trebui să găsească un 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚, iar ideal ar fi ca în centrul ales să existe personal acreditat. De regulă, echipa este formată din terapeuți și coordonator. Terapeutul va fi cel care va aplica zilnic programele, iar coordonatorul va asigura planul de intervenție. Se poate alege și varianta de terapie la domiciliu. Pentru acest lucru, părintele va trebui să găsească un terapeut care să aplice zilnic programele și un coordonator acreditat, care este dispus să vină periodic la domiciliu.
  2. Ce inseamnă mai exact acreditarea? Coordonatorul ar trebui să aibă acreditarea BCBA sau BCaBA (Board Certified Behavior Analyst), iar terapeuții acreditare RBT (Registerd Behaviour Tehnician) sau un curs echivalent cu aceasta formare.
  3. Indiferent de varianta preferată, în centru sau la domiciliu, se va face în primă fază o 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢.
  4. Pe baza testului de evaluare, se va realiza un 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 pentru copil, care va fi propus de coordonator și va conține programele pe care terapeutul trebuie să le aplice zi de zi.
  5. 𝐂𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐢𝐜 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 și va schimba planul de intervenție, dacă este cazul, in cadrul sedintelor de coordonare. Terapeuții sunt cei care vor aplica zilnic programele prin strategii specifice de predare.
  6. În tot acest proces, este foarte importantă și 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢. De cele mai multe ori, unul din părinți se dedică copilului mai ales în prima fază a diagnosticului.
  7. Periodic se va face o 𝐫𝐞𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 (recomandarea este ca această reevaluare să fie făcută la aproximativ 6 luni).

Procesul de recuperare al copilului depinde de multe aspecte cum ar fi: calitatea terapiei aplicate, numărul de ore lucrate pe săptămână, alte terapii și activități alternative, potențialul de evoluție al copilului (care se poate corela și cu alte comorbidități asociate). Și foarte important, 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢, esențial atât în programul de terapie ABA, cât și în întregul proces de dezvoltare! Părintele va fi cel care va cotinua terapia și modul de învățare în afara programului de la centru, și se va asigura că sunt respectate principiile de bază legate de comportamentul copilului.

Terapia ABA - Specialistii implicati in procesul terapeutic

Am vorbit despre planul de acțiune și etapele procesului terapeutic pentru copiii cu autism. Un aspect important este și clasificarea specialiștilor implicați în procesul terapeutic și înțelegerea titulaturilor acestora.

 

În procesul terapeutic ABA, echipa de specialiști trebuie să conțină un 𝐀𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 (𝐂𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫) 𝐁𝐂𝐁𝐀 și un 𝐓𝐞𝐫𝐚𝐩𝐞𝐮𝐭 𝐀𝐁𝐀. 

  • Coordonatorul BCBA elaborează un plan de intervenție specific nevoilor copilului și coordonează întregul proces terapeutic. 
  • Terapeutul ABA este cel care implementează planul, lucrând 1 la 1 cu copilul.