Intrebari ?

0729106859

Ce inseamna sa fii copil special?

Un copil cu autism sau alta tulburare de dezvoltare face eforturi imense pentru a face fata provocarilor de zi cu zi. Acesta este un copil in spatele caruia stau ore intregi de terapie, pentru ca el sa poata sa isi insuseasca cele mai banale achizitii. Un copil pe care deficitele senzoriale pe care le traieste in fiecare moment nu il lasa sa se concentreze la nimic in jur.

Ca mama de copil special, am ajuns cu mult efort si rabdare sa inteleg o mica parte din trairile lui, de ce face anumite lucruri, de ce reactioneaza diferit fata de alti copii. 

Provocarile unui copil special. Ce inseamna sa fii diferit?

  • Inseamna sa fii in permanenta provocare senzoriala. Copiii cu tulburari de dezvoltare integreaza aceeasi informatie senzoriala ca si ceilalti, insa creierul lor o  interpreaza diferit. Si  atunci experienta lor in relatie cu lumea este diferita, poate in anumite momente chiar “dureroasa”. Imagineaza-ti o lume in care hainele mai aspre te fac sa te simti ca iei foc, in care sirena de politie de la doua strazi distanta pare ca iti suna direct in creier, in care simti ca panoul de reclame te ameteste. Nu-i asa ca ti-ar veni sa faci un tantrum in mijlocul strazii? Acesta poate fi unul din motivele pentru care un copil cu autism devine agitat sau chiar tipa in magazine, in mall sau pe strada.
  • Inseamna sa vezi lucrurile altfel. Cei mai multi oameni, cand privesc un obiect, il observa prima oara ca un intreg, si apoi incep sa vada detaliile. Copii cu autism insa vad prima oara detaliile, si apoi treptat, atentia poate, sau nu, sa se concentreze pe intregul obiect. Daca este un amanunt care le atrage atentia (cum ar fi o culoare puternica sau un anumit detaliu), atunci foarte probabil nu se vor mai putea concentra pe imaginea de ansamblu. Si de aici, multe dificultati pe partea de invatare si atentie asupra a ceea  ce este in jur.
  • Inseamna sa alergi de colo-colo, aparent fara sens. Contransi de ei insisi, de tot ce e in jur, alergatul sau saritul le confera un fel de sentiment de libertate. Tototodata ei isi simt corpul diferit fata de noi, din cauza deficitelor pe partea proprioceptiva, si de aici tendinta de a se misca tot timpul. Nici perceptia lor asupra propriului corp nu este una tipica, lucru care ii influenteaza pe multe din abilitatile necesare in viata de zi cu zi.
  • Inseamna sa ai diverse stimulari, poate unele chiar ciudate, ca metoda de a face fata lumii suprasolicitante. Cei mai multi copii cu autism au gesturi aparent ciudate: dau din manute, se uita fix la obiecte, invart sau alineaza jucarii. Aceste stimulari apar tot ca urmare a deficitele lor senzoriale. Cum putem sa ajutam acesti copii? Trebuie sa anticipam nevoia, si sa venim in intampinarea lor, oferindu-le o alternativa functionala pentru stimularea senzoriala. Adresarea acestor probleme se face cu ajutorul terapiei senzoriale.
  • Inseamna sa ai dificultati de a invata lucruri noi. Toate lucrurile despre care v-am vorbit, dar si multe alte nevoi specifice, ii impiedica pe acesti copii sa invete din mediu. De aici necesitatea orelor intense de terapie, in care ei sunt invatati pas cu pas lucurui aparent banale pentru un copil tipic. Si pe langa terapie, cel mai important rol il au parintii, care stau langa acesti copii zi de zi, se apropie de universul lor si incearca sa ii aduca cat mai aproape de lumea noastra.

 

Am impartasit aceste lucruri, in speranta ca, atunci cand veti vedea un copil diferit in parc, nu il veti judeca. Nici pe el, si nici pe parintele care il insoteste. De cele mai multe ori, nu este vorba de un copil ne-eeducat. Ci pur si simplu de un copil diferit. In spatele caruia stau eforturi imense, ore intregi de terapie si o munca titanica de echipa. Pentru ca el sa poata sa faca cat de cat fata acestei lumi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *