Intrebari ?

0729106859

Copilul cu autism si tulburarile senzoriale

Prin cele 5 simturi (vaz, auz, miros, gust si tactil) noi percepem lumea din jurul nostru. Daca filtrele noastre functioneaza corespunzator, reusim sa ne adaptam mediului si avem o viata normala.


Dar daca filtrele noastre senzoriale nu ar functiona corespunzator? Pur si simplu daca am integra aceeasi informatie senzoriala ca si ceilalti, insa creierul nostru ar interpreta-o diferit? Atunci experienta noastra in relatie cu lumea ar fi fundamental diferita, poate in anumite momente chiar “dureroasa”. Practic, am trai intr-o realitate senzoriala alternativa.
Cam asta se intampla in cazul multor copii cu autism, deoarece majoritatea au dificultati de procesare senzoriala.

Exista 3 categorii senzoriale principale in care se poate incadra copilul cu autism:

Sensory seeker

Cand copilul isi doreste senzatii tot timpul. Ii place sa auda sunete, cauta stimulari vizuale, poate si tactile, si pare ca nu se mai satura de ele. Acesti copii se pot stimula prin diverse metode: se leagana, dau din manute, fac zgomote.

Senzory over - responsiveness

Copii care sunt foarte sensibili la anumiti stimuli. Nu suporta anumite feluri de mancare, anumite zgomote, haine etc.

Senzory under - responsiveness

Copii care au un raspuns scazut la anumiti stimuli. De exemplu, nu raspund la nume (desi auzul e functional) sau nu reactioneaza la durere

Imagineaza-ti o lume in care hainele mai aspre te fac sa te simti ca iei foc, in care sirena de politie de la doua strazi distanta pare ca iti suna direct in creier. Daca asa ai percepe lumea, nu-i asa ca ti-ar veni sa faci un tantrum in mijlocul strazii?
Si atunci, ne miram ca un copil cu autism devine agitat sau chiar tipa in magazine, in mall?
Ba mai mult, ne dorim ca acesti copii sa si invete, sa comunice, sa faca tot ceea ce pentru noi vine de la sine…dar fara sa tinem cont de toate aceste dificultati pe care le traieste in fiecare moment.

 

Pentru ca un copil sa poata fii eficient in procesul de invatare, sa fie atent si sa se poata concentra, trebuie sa fie reglat senzorial.
Cum putem sa ajutam acesti copii? Trebuie sa anticipam nevoia, si sa venim in intampinarea lor, oferindu-le o alternativa functionala pentru stimularea senzoriala.


Copilul este hiperactiv, alearga peste tot fara sens? Ii putem oferi stimulare vestibulara, si ii vom consuma energia intr-un mod functional. Mai exact, il putem da in legan, hamac, il vom invarti, il vom pune sa sara in trambulina etc.
Copilul baga obiecte in gura? II vom oferi alternative functionale pentru a isi indeplini nevoia. Mai exact, alimente tari, masaj facial, guma de mestecat sau chiar periuta electrica.


Toate aceste activitati se vor face sub indrumarea unui terapeut senzorial specializat, care ii va face o evaluare copilului in prealabil, pentru a identifica principalele nevoi si modalitatile de gestionare ale acestora.
Este foarte important sa observam copilul si sa incercam sa anticipam nevoia lui. Pe toate simturile implicate, si pe tot parcursul zilei, chiar si in timpul terapiei. Si usor, cu multa rabdare, copilul va incepe sa se regleze si sa se poata concentra mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *